Stare sorte sadnica voća

Kvalitetne stare sorte

Dragi ljubitelji voća,

Sigurno ste nekad pomislili kako su razni proizvodi pre bili ukusniji i lepšeg mirisa, je l’ da? Zašto je to tako? Za sve ostalo nemamo odgovor ali za stare sorte voća i te kako znamo. Vremenom su ljudi „ukrštali“ razne sorte voćnih sadnica kako bi dobili veći prinos i krupnije plodove ali posledica toga je lošiji ukus i manje aromatični plodovi. Stare sorte sadnica voća su vekovima oblikovane od majke prirode kako bi dobile razne osobine koje im pomažu u dužem opstanku. Samim tim ovakvo stablo može doživeti preko 100 godina što je za komercijalne, nove sorte nedostižno. Od slatko-kiselih do neverovatno sočnih, svaka sorta nudi jedinstveno iskustvo koje će vas zasigurno oboriti s’ nogu i vratiti vekovima unazad. Svaka sorta ima detaljan opis koji možete pročitati pre kupovine. Takođe smo za sve kupce obezbedili stručne savete koje možete dobiti kontaktiranjem naših zaštitara.

Zašto stare sorte voća nestaju?

Organska proizvodnja

Masovna proizvodnja voća traži sorte biljaka koje mogu pružiti obilne prihode i krupne plodove što povećava profit dok se stare sorte zanemaruju. Uzmite u obzir da se takvo voće tretira raznim preparatima koji omogućavaju veći prinos i mogućnost dužeg skladištenja plodova. Dok su autohtone voćne sadnice jako pogodne za organsku proizvodnju.

Naš doprinos održanju starih sorti.

Pre više od 25 godina smo prepoznali potencijal starih (autohtonih) sorti voćnih sadnica, te smo krenuli da sakupljamo sorte sa čitavog Balkana. Ponosimo se time što smo lično zaslužni za opstanak na desetine starih sorti voća koje bi inače izumrle. Samim tim sebe smatramo predvodnikom održavanja tradicije autohtonih sorti i organskog uzgoja voća. Proizvodnjom i prodajom starih sorti voćnih sadnica sejemo ih duž regiona te širimo svest o važnosti svega što nam je priroda dala.