Kalkulator

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jedinica površine

Sadnice Jabuke, Kruške, Trešnje, Višnje, Kajsije, Breskve, Šljive, Nektarine, Dunje, Mušmule se sade 3,5 do 4 metra rastojanje između redova. Rastojanje između biljaka za Jabuke, Kruške, Višnje, Breskve, Nektarine, Dunje, Mušmule je 2,5 do 3 metra dok se Šljive, Trešnje i Kajsije sade na rastojanju od 4 metra.

Sadnice Lešnika i Badema se sade na rastojanju 4×4. Orah Čendler i Franket se sade na rastojanju 6×5 do 6×6. Razmera za sortu oraha Rasna je 7×7 do 7×8. Sorte Šejnovo, Gazenhajm 139, Šampion, Jupiter, Srem, Elit i ostali se sade na razmeri 8×8 do 10×10, moguće je saditi ih u razmeri 10×10 pa do 12×12 dok se između zasadi po jedan žbunasti lešnik zbog manjeg porasta korova i iskorišćenosti prostora.

Sorte sadnica koje se kaleme na divljim podlogama kao što je jabuka na divljoj jabuci ili kruška na podlozi divlje kruške treba povećati razmeru biljaka na 4 metra.

Sadnice Aronije, Ribizle i Ogrozda se sade na 1,2 metra. Godži se sadi na 2 metra, kupine na 0,8 metra dok se maline sade 3 u metar. Sadnice Drena se sade na 3 metra, kesten od 6 do 8 metra a vinova loza 0,8 red od red i 2 do 3 metra rastojanje između biljaka.

Sadnice Japanske Jabuke se sade na 4×4 rastojanju a Japanske kruške na 3 metra jedna od druge. Sibirski limun se sadi na rastojanju od 4 metra a Kivi na rastojanje od 1 do 1,5 metra.

Jagode se sade 4 u metar, borovnice 1,2 metra jedna od druge i smokve 4 metra.

Stubasto voće ima različito rastojanje u zavisnosti od sorti:
Stubaste Jabuke se sade na rastojanju od 0,5 do 1 metar.
Stubaste Kruške i Višnje se sade na rastojanju od 1 do 1,5 metra.
Stubaste Šljive i Trešnje se sade na rastojanju od 1,2 do 2 metra.
Patuljasto voće se sadi na 1 metar razdaljine.

Sadnice Magnolije se sade minimum 2 metra ali može po želji kupca.
Paulovnija se sadi na 3 metra a Jorgovan na 3 metra.